Försommarsgodingar

Mitt emellan allt näbbgäddsfiske har vi haft möjlighet att plocka lite andra försommarsgodingar.
Första bilden är en 6:a på 94 cm. Tagen på fjärde kastet efter en dags näbbgäddsfiske.
Bra avslutning på dagen.



Detta är en ovanlig syn, när gäddan väl närmade sig båten såg vi snabbt att den inte såg ut som vanligt.
Gäddan var redan i full fart med att sluka en annan gädda. Nu förstår man verkligen vilka predators gäddorna är.


Tafs till flugfiske?

För er som är nybörjare på flugfiske tänkte jag förklara hur jag gör mina egna tafsar. Tex till havsöringsfiske består min tafs av 0.60 mm nylon , 0.40 mm nylon och slutligen 0.28 mm flourcarbon. Med denna typ av tafs vänder du över ganska stora flugor trots motvind och du får en fin och rak tafs. Är du nybörjare så är det kanske en fördel att inte köra så pass lång tafs som jag gör, utan korta då ned 0.60 mm och 0.40 mm. Knuten jag gör heter Nailknut och det finns såklart beskrivning på hur du gör den på www.google.se. Nedanför ser du hur tafsen ser ut!

Tight Lines// Niclas




Tips&Trix

Nu när näbbgäddorna har kommit längs med hela kusten så tänkte jag dela med mig lite av mina erfarenheter angående den sortens fiske. Jag kommer framförallt att berätta om hur du metar dom.

Om vi börjar med mete. Att meta näbbgädda kan ibland vara barnsligt roligt. Att se dom formligen jaga flötet kan få vem som helst att le. Men hur gör du när du väl står där som nybörjare!? Jo, om vi börjar med spöt så är det viktigt att det har en mjuk aktion så att du inte kastar flötet och ett håll och betet flyger åt ett annat. Med ett mjukt kast kommer du både långt och betet sitter kvar. Som bete använder jag oftast mindre bitar av en tidigare fångad näbbgädda. 2-5 cm bitar, dom älskar det! Det är nog det säkraste betet jag användt. Men jag kan visst tänka mig att räka eller mindre betesfiskar fungerar precis lika bra.

Flötet som är den viktigaste delen i detta fisket kan ställa till med lite problem, är det lugnt väder och solen står högt kan till och med näbbgäddorna bli väldigt skygga och nästan bli skrämmda av ett vanligt rödvitt flöte. Ett såkallat Avonflöte hindrar att fiskarna blir så skygga. Som djup har jag oftast 50 cm-1 m. Nederst på sidan hittar ni bild på hur flötet ser ut.

Krok, som krok använder jag nästan uteslutande enkelkrok. Kamasan Widegap i strl. 6 eller 4 har fungerat utmärkt för mig. Helst hullinglöst!. Som tafs använder jag alltid flourcarbon, näbbgäddans tänder nöter till slut av din tafs om du använder tex 0,25 eller 0,30 mm nylon. Kör på 0.25-0.30 mm flourcarbon, detta är ett material som är mycket mera stryktåligt och dessutom genomskinligt!

hoppas detta hjälpte er lite, kommentera gärna om ni vill veta något mera!

vi syns/ Niclas










RSS 2.0